miercuri, 28 martie 2012

Focul

     Instinctul de autoapărare îl obligase pe Ucu să se ghemuiască instantaneu. Cu toate ca o făcuse involuntar,  observase dincolo de geamurile vehiculului o lumină nu prea puternică și puțin roșiatică, lumina care îi aducea aminte de adunarea de pe lângă un foc de tabără la care participase și el cu mult timp în urmă. Trecuseră deja minute bune de când a simțit șocul. Pasagerii începuseră să-și dea seama ce se întâmplase. O siluetă întunecată obligase șoferul să apese pedala care oprise brusc vehiculul. Pe marginea șoselei peisajul a devenit incandescent. In depărtare se auzeau sirene și nu după mult timp au apărut și câteva mașini roșii din care au coborât câțiva oameni în salopete la fel de roșii. Părea că s-a declanșat un haos, cu toate că oamenii care tocmai au sosit știau exact ce au de făcut. S-au împărțit în două tabere bine definite și au început să  ajute pasagerii. Ceilalți încercau să răcorească zona incandescentă. Alții, cu câteva gesturi sigure, au creat o zona liberă de vegetație pentru a opri pârjolul. Au reușit în sfârșit să izoleze zona fierbinte și pericolul împrăștierii necontrolate a flăcărilor a trecut. Unde mi-e timpul ? ...
    După mai puțin de o jumătate de ora controlau incendiul pornit parcă din nimic.  Așteptau acum liniștiți dar atenți ca vegetația din zona demarcată să se mistuiască. După mai bine de câteva ore, undeva într-o margine, cu toate că terenul era gol, focul continua să ardă pe o suprafață de câțiva metri ... Au trecut câteva zile și de fiecare data când trecea prin zona Ucu privea vâlvătaia, interesant. Privea interesant. Dintr-o dată și-a amintit că pe vremuri adunarea la care participase se desfășurase chiar pe locul ... poate nu chiar ... poate ... Oamenii în salopete roșii erau încă prezenți.
    Știrea ținea prima pagină a ziarelor din întreaga lume și apăruseră deja oportuniști care solicitau scoaterea zonei la licitație.
    Circulația din zonă a fost deviată pe un alt traseu și zona împrejmuită cu un gard înalt. Uniforme camuflate abia se zăreau pe alocuri. Un panou anunța că zona este interzisă. După câteva zile cercetători ai unui institut, dealtfel destul de cunoscut în lume, priveau cu interes flăcările.

Un comentariu:

Dominique Iordache spunea...

Un subiect straniu si un stil de redare particular ,ca o radiografie,fac acest text deosebit de interesant la lectura.Imi place ,deci felicitari ,Daniel Petrica !